In maart 2013 stemden de Eerste en Tweede Kamer in met het wetsvoorstel om de WOZ-waarden van woningen openbaar te maken. Het was de bedoeling dat vanaf 1 oktober 2016 de WOZ-waarden van woningen in alle Nederlandse gemeenten online opvraagbaar zouden zijn. Door ICT-problemen gaat dat niet lukken. Dat meldde NRC Handelsblad vorige week. Slechts 45% van de gemeenten haalt de deadline van 1 oktober. Toch gaat de wet die voorschrijft dat WOZ-waardes openbaar zijn gewoon op 1 oktober in.
Openbaarheid WOZ-waarde goed nieuws
De WOZ-waarde telt mee in de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen. Dat er een een website komt waar (toekomstige) huurders de WOZ-waarde kunnen opzoeken van de woning die zij (willen gaan) huren is goed nieuws. Dit maakt het voor huurders makkelijker om te controleren of de huurprijs die zij (gaan) betalen inderdaad lager is dan wettelijk toegestaan. Als de huurprijs hoger blijkt kunnen huurders via de Huurcommissie huurverlaging afdwingen.
WOZ-waarde nog niet online opvraagbaar? Bel de gemeente
De wet die voorschrijft dat de WOZ-waarde openbaar is gaat op 1 oktober in. Woont u in een gemeente die op 1 oktober nog steeds geen WOZ-gegevens heeft geleverd aan wozwaardeloket.nl? Dan moet de gemeente de WOZ-waarde toch verstrekken als u daarom vraagt. U kunt de gemeente bellen over de WOZ-waarde van uw eigen huurwoning, maar ook over een woning die u mogelijk wilt gaan huren.
WOZ-waarde onmisbaar voor huurprijscheck
Om te controleren of uw (toekomstige) huurprijs lager is dan wettelijk toegestaan kunt u de Huurprijscheck van de Huurcommissie (externe link) invullen. Om deze check volledig in te kunnen vullen hebt u ook de WOZ-waarde nodig. Blijkt de huur hoger dan wettelijk toegestaan? Dan kunt u huurverlaging afdwingen.